5 Nisan 2013 Cuma

OSMANLI ŞEHZADELERİNİN SÜNNET DÜĞÜNLERİ



Levni’nin Surnâme adlı eserindeki minyatürlerden anlaşılacağı üzere Osmanlı’da hanedan düğünleri,  binbirgece masallarını dahi gölgede bırakacak derecede görkemli yapılırdı. Halkında bizzat iştirak ettikleri bu sünnet ve izdivaç düğünleri ilk dönemlerde At Meydanı denilen şimdiki Sultanahmet Meydanı’nda yapılırdı. On beş günden otuz güne hatta kırk kırkbeş gün dahi devam eden düğünler çeşitli eğlencelerle uzayıp giderdi.
Birçok geceler ve günler süren bu muhteşem düğünlerin hazırlıkları aylarca evvelden başlar ve hazinelerle paralar sarfedilir: fakat bunlara büyük ve küçük, müstakil ve tabi devletlerin hemen hepsi davet edildiği için, onlardan gelen efsanevi Peşkeşler düğün masraflarını gölgede bırakırdı.
Bu muhteşem düğünlerden bir örnek verecek olursak; sonradan III. Mehmed ismiyle tahta çıkacak olan şehzade Mehmed’in sünnet düğünüdür. Rivayete göre 29 Mayıs Salı gününden, 24 Temmuz Salı gününe kadar devam eden bu düğün Osmanlı şenliklerinin en muhteşemidir.
At Meydanı’nda yapılan düğünlere tüm halk iştirak eder kurulan sofralarda büyük ziyafetler verilirdi. Hanedan mensupları, kullarının ihtiyaçlarını sonuna kadar gözetir, ,ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının giderilmesini önemle emrederlerdi. Gece gündüz devam eden düğün eğlenceleri adeta bayram havasında geçerdi.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder