30 Mart 2013 Cumartesi

FATİH SULTAN MEHMED HAN’IN KAYIP VASİYETİ






FATİH SULTAN MEHMED HAN’IN KAYIP VASİYETİ

Son zamanlarda internet ve bazı basın yayın guruplarında yaygınlaşan ve Fatih Sultan Mehmed’e ait olduğu iddia edilen Türkçe metini inceledim. Asli belgesini Osmanlı Arşivlerinden ve sair kütüphanelerden edinmeye çalıştım. Ancak ne böyle bir metin var nede bu yazının aslı astarı. Anlaşıldığı kadarıyla Fatih’in vakfiyelerinden hoş olan cümleleri bir araya getirerek bir vasiyetname ortaya atmışlar.
Fatih’in vasiyetnamesinin aslını astarını incelerken öğrendim ki aslında kayıp vasiyet 1938 yılına bulunmuş. İngiltere’den Amerika’ya gönderilen ve şimdilerde  Birleşik Amerika’da Princeton Üniversitesi Kütüphanesinde, Rönesans ve Orta zamana ait Garrett Koleksiyonunda No;168 de saklı olan vasiyette Cihan Hükümdarı şunları söylüyor;
Eğer ölecek olursam, naaşımı İstanbul şehrine götürüp tayin ettiğim yere gömeceksiniz. Camiin avlusunda ruhuma yaptırdığım imarette. Büyük oğlum Sultan İdrem Bayezıd’a gecikmeksizin İstanbul’a gelmesini muhakkak bildirin ve sultan olarak onu yerime koyun. Kapıkulu yeniçerlerinin oğlum gelip tahtıma oturmadan evvel denizi aşarak İstanbul Şehrine girmemelerine dikkat edin. Ve bu hususta dikkat edin. Zira ondan evvel gelirlerse şehri yağma ederler. Cenab-ı Hakkın inayetiyle oğlum İdrem Bayezıd tahtıma yerleştikten sonra kendisine tarafımdan şunlar söylenile;
Bazı müşavirlerim var ki çok fena insanlarolup beni, kötü nasihatleriyle yenilikler yapmağa, halk için ağır yükler ihdas etmeği ve merhametsizce kan dökmeği emretmeye sevkediyorlardı. Ve gizli kinler besliyorlardı. Bu müşavirleri hayatta bırakmayın. Bilakis kılıçla öldürün ve yanınızda böyle müşavirler tutmayın.
Muazzam bir hazine topladım ve hazineme altın, gümüş, kıymetli taşlar ve inciler koydum. Bu hazineyi büyük bir itina ile muhafaza edin, zira bir zaman gelecek ki ona muhtaç olacaksınız. Bütün kölelerimin azad edilmesini ister ve emrederim.
 Bu emirleri verdikten sonra Fatih Sultan Mehmed Han ruhunu teslim etti.
Sultanın vefat haberi gizli tutuldu cenazesi  İstanbul’a getirilerek vasiyet ettiği gibi Fatih Camii Haziresine defnedildi.

Yaşanmış İlginç Hikâyelerle Osmanlı Padişahları Kitabımdan......

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder