30 Mart 2013 Cumartesi

SULTAN II.ABDÜLHAMİD’İN İLK BOĞAZİÇİ KÖPRÜ PROJESİ




  SULTAN II.ABDÜLHAMİD’İN
 İLK BOĞAZİÇİ KÖPRÜ PROJESİ

1973 yılında hizmete giren Boğaziçi Köprüsü,  Türkiye’nin en büyük eserlerinden biridir. Günümüzde binlerce motorlu aracın gelip geçtiği bu köprü, her gün devlete milyarlarca lira para kazandırır. Ancak sanıldığı gibi Boğaziçi Köprüsü fikri,  Cumhuriyet döneminde ortaya atılmamıştır. Bu fikrin mimarı Sultan II. Abdülhamid’dir. Hatta ilk projesini de bizzat kendisi yaptırmıştır.
Sultan Abdülhamid’in padişahlığının on beşinci senesi olan 1789 yılında Asya İle Avrupa kıtasını birleştirecek bir köprü yapılacağına dair haberler yayılmıştı.  Ne var ki buna kimse inanmıyor, üstelik iki sahilin birleştirilebileceği iddası ciddi bulunmuyordu.
1900 yılında rivayetin doğruluğu ortaya çıktı. Boğazın en dar yeri olan, Anadoluhisarı ve Rumelihisarı arasında köprü kurulması için, Bosbhorus Railroad Company isimli şirket çalışmalara başlamıştı. Bu vesileyle İtalyan Mimar Mondrakol bir proje hazırladı. Hazırlanan projeye göre üç asma köprü olacak ve bu gayet heybetli bir manzara kazanacak. Bu büyük yapının ortaları minareler ve özel kubbelerle süslenecek. Son direklere çelik kablolar çekilecek, kubbelerden her birinin kaidesi granit olacak. Köprünün ayaklarının altı taarruzdan korunmuş şekilde oluşturulacak. Yüksek kuleler on beş fenerle ışıklandırılacak. Ayrıca kuleler çini ve yaldız tuğralarla süslenecek. Köprünün yüksekliği altından büyük bir geminin rahatça geçebileceği şekilde inşa edilecekti.


Projenin yapıldığı yıllarda Avrupa’da birkaç bin civarında otomobil olsa da Türkiye’de hiç yoktu. Bundan dolayıdır ki; köprüden motorlu taşıtların geçişi düşünülmemişti. Ancak projede düşünülen en önemli faktör demiryolu hattının döşenmesiydi. Böylece Avrupa’dan kalkan bir trenin, Bağdad’a gitmesi mümkün olacaktı.
II. Abdülhamid’in bu projesi saltanat döneminde gerçekleşememişti. Tahttan indirilmesinden tam 61 yıl sonra bu gün ki köprünün temelleri atılabilmişti.


Yaşanmış İlginç Hikâyelerle Osmanlı Padişahları Kitabımdan....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder