3 Nisan 2013 Çarşamba

OSMANLI'DA KILIÇ KUŞANMA MERASİMİ



              



OSMANLI'DA KILIÇ KUŞANMA MERASİMİ

Osmanlı Padişahlarının padişahlık alameti batılılarda olduğu gibi taç değildi. Bir padişahın padişahlığının başlaması kılıç kuşanma merasimi ile gerçekleştirilirdi.
Osmanlılarda Kılıç kuşanma merasimi ilk olarak II. Murad döneminde başlamıştır. II. Murad ilk olarak selefinin defnini gerçekleştirmiştir. Cenaze merasiminden bir gün sonra Yıldırım Bayezıd Han’ın damadı  olan Emir Sultan Hazretleri, II. Murad’a kılıç kuşandırmış ve padişahlığı ilan edilmiştir. Sultan II. Murad döneminde başlayan bu gelenek son padişah Sultan Vahideddin’e kadar devam etmiştir.
İstanbul’un fethinden sonra kılıç kuşanma merasimleri Eyüp Sultan’da gerçekleştirilmeye başlandı. Burada yapılan merasime Kılıç Alayı denirdi. Yeni padişahın taktığı kılıç Topkapı Sarayı’nda muhafaza edilen Hazreti Ömer(r.a) ait olan kılıçtı. Bu kılıcı padişaha Şeyhü’l-İslam takar, daha sonra da cehri bir dua ederek padişahı tebrik ederdi.
Tüm tebrikleri kabul eden padişah buradan ayrılır ve Yeniçeri Kışlalarına giderdi. Yeniçeri binaları Zeyrek ve Şehzâdebaşı’ndan başlar Karaköy’e kadar uzanırdı. Kışlaları gezen padişah son olarak merkez binaya uğrardı. Merkez binada padişaha Yeniçeri Ağası bir kupa şerbet ikram ederdi. Padişah şerbeti içtikten sonra hazır olan kesedar kupayı altınla doldururdu. Kupayı alan Yeniçeri Ağası geri geri huzurdan çekilirken,
″Asker kullarınızın; siz padişahtan niyazı odur ki; ilk seferimiz Batı Roma üzerine ola″ derdi.
Padişahta;
″İnşallah″ diyerek söze mukabele ederdi.
Ardından da tüm askerler ″İnşallah″ diye bağırır ve merasim sona ererdi.
                                                                                                                         "Nermin Taylan"
   


1 yorum:

  1. sevgili nermin hocam. öncelikle titiz çalışmalarını burada insanlarımızın hizmetine sunman çok sevindirici. eline, emeğine, yüreğine sağlık.

    YanıtlaSil