3 Nisan 2013 Çarşamba

SULTAN III. SELİM'İN KARILAR YAĞLI KAYIĞA ( YOLCU KAYIĞI) BİNMESİN HATT-I HÜMÂYÛNU

                                     



SULTAN III. SELİM’İN

KARILAR YAĞLI KAYIĞA (YOCU KAYIĞI) BİNMESİN HATT-I HÜMAYUNU

İstanbul’da 1908 yılına kadar kadınların tek ya da üç çifte kayıklara erkeklerle birlikte binmeleri yasaktı. Bu yasağın konulmasının asli sebebi ise bazı hafif meşrep kadınların kayıklarda sevgilileriyle buluşmalarına engel olmaktı. O dönemlerde bazı kayıkçılar kadınların kayıklara binmelerine izin verme karşılığında normalinin çok üstünde para alıyorlardı.
Tüm yasaklara rağmen yüksek para karşılığında kayıklarına kadın alan kayıkçılara neden böyle yaptıkları sorulduğunda "erimdir dedi, aldım" deyip işin içinden çıkarlardı. Bu gibi durumların önüne geçilmesi için sık sık devlet tarafından gönderilen görevlilerce, Kayıkçılar Kâhyasına, Bostancıbaşıya sert ve kesin emirler verilirdi. Bu emirler bazen sözle bazen de belgeyle olurdu. Sultan III. Selim’in kendi eliyle yazdığı hatt-ı hümâyûn şöyledir.
Mecmu iskelede tembih edesiz. Bu günden sonra karılar yağlı kayığa binmesin ve hangi kayıkçı yağlı kayığa karı bindirirse katlederim. Ve kayığı batırırım. Hem Müslüman karıları frenk gibi şemsiye ile geziyorlar. Tembih edesin hele ben kimi görürsem öldürürüm, bir sıkı tembih edesin. Hem İstanbul’da sokaklarda çingeneler çalıp çağırırlar imiş, tembih edesin çalıp gezmesinler. Bu yazdıklarımdan birini bundan sonra görür işitir isem, sizi tekdir ederim.
                                                                                                                                       Nermin Taylan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder